Nákupy

Vytvořte si jarní dekorativní věnec

Věnce zavěšované na dveře jsou oblíbenou dekorací, symbolizující úctu k přírodě a přirozeným cyklům, které v ní probíhají. Obvykle jde o dvě roční období, s nimiž máme spojené i svátky duchovní, tedy Vánoce a Velikonoce. Spojení Vánoc a příchodu zimního slunovratu a Velikonoc s příchodem jara nám zároveň poskytují podvědomou informaci, že v zimě se již konečně začne prodlužovat den a zkracovat noc, a na jaře lze v brzké době očekávat příchod teplého počasí a první kvetoucí rostliny na lukách a v zahradách.

přírodní dekorační materiály

Základ věnců může být velmi různorodý, mohou jej tvořit větvičky jehličnatých či listnatých stromů a keřů, některé věnečky mohou být slaměné, případně zhotovené ze dřeva nebo z proutí. Většinou se jedná o přírodní materiály, i když se na trhu můžete setkat i s věnečky z polystyrenu. Rozměry (průměry) věnečků zavěšovaných na dveře bývají obvykle menší, než u věnců pokládaných na stůl, na podlahu nebo na lavici, zpravidla jde o průměr od deseti do třiceti centimetrů, kdy se počítá s tím, aby věnec nepokrýval celou plochu horní části dveří a byl spíše symbolickou připomínkou nadcházejícího období.

křepelčí vajíčka

Jak věnec vyzdobit

V první řadě byste se mohli řídit pravidlem? „Méně je někdy více“. Nepřehánějte to s počtem ozdobných prvků, dobře vypadá, když např. horní část věnečku ponecháte v původní podobě splétaného proutí, a umístíte na ní pouze jednu ozdobnou stužku. A většinu výzdoby soustředíte na dolní část, kde začnete k proutí přivazovat či lepit vyfouknutá křepelčí vajíčka a další vhodné dekorace buď přírodní, nebo umělé. Cena křepelčích vajíček je navíc velmi nízká.

K vajíčkům u proutěných dekorací se mohou hodit drobné jarní květy sedmikrásek nebo narcisů, které mohou být umělé, neboť dnes je mnoho umělých květin natolik věrohodných, že to na první zběžný pohled ani nerozeznáte. Na závěr byste mohli spodní část dozdobit něčím zeleným, a to např. buď umělým buxusem, anebo živým, v podobě několika ustřižených větviček.